A Medicago Sativa dicsérete

A Medicago Sativa dícsérete, alfalfa bálák a Házban  –  2014. június

 

Az idei sok jó, tavaszi eső alaposan megnyújtotta az apró, fényes magokból sarjadó lucernát.

A NapPorta körüli földeken szénának valót aratunk a hirtelen ránk törő június eleji kánikulában. Három műveletben, az időzítést az időjárás dönti el. Először a gép a rendet lekaszálja,  a levágott szárak néhány nap alatt sápadt-arany-színűre száradnak. Ekkor a földről az illatos szárakat a traktor összefésüli (rendbe sodorja), végül felszedi és bálába gombolyítja. Bodnár Jóska a zajos gépet a forró déli óráktól egészen sötétedésig hajtja. Sietni kell.

A kaszálás után száraz időért fohászkodunk. Ha csak kevés eső esik a földön száradó lucernaszárra, az még egy munkafolyamatot jelent: a levágott rendet át kell fordítani, száradjon a másik oldal is mert vizes növényt nem szabad bálába sodorni.

Ám ha a levágott, földön fekvő lucernát sok eső átáztatja, az megfeketedik és elindul a rothadás útján. A vetett mag, a kihajtott termés, a felhasznált üzemanyag és gépórák, az idő és a munka a semmibe vész. És jön a gond és aggodalom: mivel etetünk a télen?

Kelet pusztáin minden nyár kiégeti a legelőket. A lucernát zölden az állatok nem fogyasztják el, felfúvódnak tőle. De kiszárítva az ínséges időkben fenséges takarmány. Először bizonyára csak összegyűjtötték a termőhelyen elszáradt szárakat, amelyek vonzották az éhes állatokat. Aztán valahol, talán Iránban, lehet már három évezrede is, tervszerűen is termeszteni kezdték. Házi jószágaikat és az előretörő perzsa hadak lovait etették vele.

A világon elterjedt alfalfa elnevezés az arab nyelvből származik, jelentése “minden élelem atyja”. Filozofikusan beszédes név. Ha van lucerna, van gulya és nyáj, van tej, van hús. A lucerna juhaink, lovaink, marháink fehérjedús tápláléka azon hónapokban, amelyekben nincs mit legelni, vagy hó takarja a réteket.

Az első aratás adja a legbővebb termést, és jobb években háromszor is lehet a lucernát vágni…  Amikor ma 51 bála lucerna beérkezik a NapPortára, biztonságban tudjuk az állatok téli élelmezését. A bálák mellett lehet a jó illattal beszívni, megérezni a Nap, a talaj, a levegő és a növény egymásba keveredett, lucernabálában elraktározott erejét.

Az itt megjelent írások csak és kizárólag a szerző szubjektív véleményét tükrözik, ami nem feltétlenül egyezik meg mindenben a honlap tulajdonosának álláspontjával. A szólásszabadság iránt elkötelezett szerkesztők mindent megtesznek azért, hogy politikai vagy felekezeti hovatartozásában az olvasókat sérelem ne érje. Ha Ön mégis ezt tapasztalja, úgy kérjük, írja meg nekünk véleményét.