Piliscsabai Madonna

Mária-utak találkozási pontjai mindazok a helyek, templomok is, ahol történelem és néplélek egyazon buzgalommal fon virágfüzért az Istenanya homlokára. Piliscsaba  XVIII. századi templomában XIV. századi Mária-szobor áll, a Gyermekkel. Tovább olvasok

A Medicago Sativa dicsérete

A Medicago Sativa dícsérete, alfalfa bálák a Házban  –  2014. június

 

Az idei sok jó, tavaszi eső alaposan megnyújtotta az apró, fényes magokból sarjadó lucernát.

A NapPorta körüli földeken szénának valót aratunk a hirtelen ránk törő június eleji kánikulában. Három műveletben, az időzítést az időjárás dönti el. Először a gép a rendet lekaszálja,  a levágott szárak néhány nap alatt sápadt-arany-színűre száradnak. Ekkor a földről az illatos szárakat a traktor összefésüli (rendbe sodorja), végül felszedi és bálába gombolyítja. Bodnár Jóska a zajos gépet a forró déli óráktól egészen sötétedésig hajtja. Sietni kell.

A kaszálás után száraz időért fohászkodunk. Ha csak kevés eső esik a földön száradó lucernaszárra, az még egy munkafolyamatot jelent: a levágott rendet át kell fordítani, száradjon a másik oldal is mert vizes növényt nem szabad bálába sodorni.

Ám ha a levágott, földön fekvő lucernát sok eső átáztatja, az megfeketedik és elindul a rothadás útján. A vetett mag, a kihajtott termés, a felhasznált üzemanyag és gépórák, az idő és a munka a semmibe vész. És jön a gond és aggodalom: mivel etetünk a télen?

Kelet pusztáin minden nyár kiégeti a legelőket. A lucernát zölden az állatok nem fogyasztják el, felfúvódnak tőle. De kiszárítva az ínséges időkben fenséges takarmány. Először bizonyára csak összegyűjtötték a termőhelyen elszáradt szárakat, amelyek vonzották az éhes állatokat. Aztán valahol, talán Iránban, lehet már három évezrede is, tervszerűen is termeszteni kezdték. Házi jószágaikat és az előretörő perzsa hadak lovait etették vele.

A világon elterjedt alfalfa elnevezés az arab nyelvből származik, jelentése “minden élelem atyja”. Filozofikusan beszédes név. Ha van lucerna, van gulya és nyáj, van tej, van hús. A lucerna juhaink, lovaink, marháink fehérjedús tápláléka azon hónapokban, amelyekben nincs mit legelni, vagy hó takarja a réteket.

Az első aratás adja a legbővebb termést, és jobb években háromszor is lehet a lucernát vágni…  Amikor ma 51 bála lucerna beérkezik a NapPortára, biztonságban tudjuk az állatok téli élelmezését. A bálák mellett lehet a jó illattal beszívni, megérezni a Nap, a talaj, a levegő és a növény egymásba keveredett, lucernabálában elraktározott erejét.

Tág tér, kék ég felé

Egy napon megszólal egy hang. Éppen foglalkozol valamivel, vagy foglalkoztat valami: feladatkör, melyről azt hiszed, hogy elsőrendűen fontos és csak reád tartozik, csak a te dolgod. Már fölkészültél e feladatra, buzgón végzed munkád. S egyszerre megszólal a hang és ezt mondja: „Más a dolgod.” S megvillan egy feladat lehetősége, melyre soha nem gondoltál ezelőtt. S tudod, ez a feladat nem lesz egészen veszélytelen számodra. Eltérít munkád addigi irányától, rendkívüli erőfeszítéseket követel majd, félreértések, viták, veszélyek sorozatát idézi fel. S mégis, mindent most hagynod kell. Tovább olvasok